NO GRAUDA LĪDZ MAIZEI

Jau vienpadsmito semestri, pateicoties programmai “Latvijas skolas soma”, skolēni no Latvijas skolām var apmeklēt dažādas vietas Latvijā, koncertus, izstādes, pasākumus un saņemt jaunu un saturīgu informāciju. Paldies programmai “Latvijas skolas soma”, kas visiem Latvijas skolēniem finansē izzinošos un izglītojošos pasākumus!

Šīs programmas ietvaros Krāslavas ģimnāzijas 5.klašu skolēni devās ekskursijā, lai tuvāk iepazītos ar etnogrāfisko muzeju Andrupenes lauku sētā. Šeit mūs sagaidīja plaša programma - iepazīšanās ar 20.gadsimta sākuma Latgales lauku sadzīvi un darbošanās divās radošajās darbnīcās.  Ekskursijas vadītāja saimniece Skaidrīte parādīja mums simtgadīgu lauku māju, klēti, dažādus darbarīkus un sadzīves priekšmetus.

Pirmā radošā darbnīca “No grauda līdz maizei” bija veltīta maizes cepšanai. Šajā darbnīcā mēs uzzinājām informāciju par maizes cepšanas tradīcijām. Senāk maizi Latvijā cepa katrā lauku mājā. Galvenā, jeb dienišķā maize, ir rupjmaize, ko cep no rudzu miltiem. Maizes cepšanai vajadzīga īpaša krāsns un darbarīki: abra, mente, kruķis, lize, abrkasītis un čauksture – līki iesieta slota krāsns izslaucīšanai. Uz kukulīša, to citviet dēvē arī par klaipiņu, ar pirkstiem vai delnas malu iespieda zīmi. Visbiežāk tas bija krusts, slīpais krusts vai svītras. Mēs kopā ar Andrupenes saimniecēm cepām maizi un sapratām, ka tas gan nav viegls darbs. Otrā darbnīcā mēs kopā ar saimnieci krāsnī cepām pankūkas - tās gan sanāca ļoti garšīgas un kraukšķīgas. 

Lūk, dažu skolēnu atziņas:

- “Man ekskursija patika, jo varējām ēst garšīgas pankūkas un brīvajā laikā darboties ārā.” (Evelīna)

- “Es uzzināju, ka pankūkas var cept ne tikai uz pannas, bet arī ceplī. Bija interesanti uzzināt, kā agrāk cepa maizi un pankūkas.” (Juliana)

- “Visvairāk man patika pankūku cepšana, jo pats varēju piedalīties šajā procesā.” (Ņikita)

- “ Man patika ekskursija, maize izdevās mīksta un garšīga. Patika pagaršot pankūkas, kas tika ceptas krāsnī, kā arī pašai tās ielikt krāsnī un izņemt.” (Ieva)

- “Man patika ekskursija un es gribētu tur aizbraukt vēlreiz.” (Arnita)

Mēs esam ļoti pateicīgi par dāvāto iespēju apskatīt mūsu pašu Latgali. Diena bija izdevusies un visi atbraucām mājās ar labu noskaņojumu un atmiņām. Katrs skolēns uz mājām atveda nelielu maizes klaipiņu. Pašu rokām gatavotā maizīte tika nogaršota ģimenes lokā.

Paldies programmas “Latvijas skolas soma” koordinatorei mūsu skolā Skaidrītei Gasperovičai!

Anita Mateja un Jeļena Japiņa,

Krāslavas ģimnāzijas 5.a un 5.b klašu audzinātājas

Autoru foto un video

#Latvijasskolassoma